Wat zijn de voor- en nadelen als je jouw huis met huurder verkopen gaat?

living room

Het zal je waarschijnlijk niet dagelijks gebeuren, maar je hebt een huis waar een huurder in zit en die wil je verkopen. Een huis met huurder verkopen gaat iets minder makkelijk dan een leeg pand. Waarom? Omdat je een huurcontract hebt waaraan je je moet houden en waar bepaalde bepalingen in kunnen staan, zoals een verbod op het verkopen van de woning. Er zijn een hoop voordelen, maar ook enkele nadelen als je jouw pand inclusief huurder wilt verkopen. Hieronder lees je waarom je het juist wel of niet moet doen. 

Wat zijn de nadelen als je jouw huis met huurder verkopen wilt? 

Er zijn een aantal nadelen als je jouw huis met huurder verkopen wilt, zoals dat het pand minder flexibiliteit biedt aan de koper maar ook mogelijk juridische beperkingen. Het is altijd verstandig om in deze situaties juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je het goed regelt voor jezelf, maar ook voor je huurder. Want als je niet transparant communiceert met je huurder en zijn belangen vergeet, kan je weleens op een hoop weerstand stuiten. De huurder moet namelijk zijn woning beschikbaar stellen voor een bezichtiging. 

Een ander nadeel van het verkopen van een pand dat al verhuurd is, is dat je een koper moet vinden die daar geen problemen mee heeft. De koper kan namelijk niet zelf in de woning gaan wonen, mits de huurder akkoord gaat met het opzeggen van de huurovereenkomst. Echter is er al jaren een enorme krapte op de woningmarkt, waardoor dat niet zo vanzelfsprekend zal zijn. 

Wat zijn de voordelen van een pand inclusief huurder verkopen? 

Naast de nadelen zijn er natuurlijk ook voordelen waarom je jouw huis met huurder verkopen moet. Het grootste voordeel is de stabiliteit van inkomen die een huurder direct met zich mee brengt. Want een pand aankopen waar al een huurder in zit, brengt meerdere financiële voordelen met zich mee. De huurder brengt namelijk maandelijks geld op, waardoor er ook een stabiele cashflow is omtrent deze investering. Daar komt bij kijken dat er geen risico is op leegstand, waardoor je verlies draait op de investering en ook krakers krijgen geen kans omdat er geen sprake is van een lege woning. Dit heeft dan ook direct als gevolg dat je een hogere vraagprijs kan vragen voor de woning, juist omdat er zoveel financiële voordelen aan vast zitten. 

Een ander voordeel dat mooi meegenomen is als je een huis met huurder verkopen gaat, is dat je zowel als verkoper maar ook als koper geen investeringen hoeft te doen om de woning op te knappen. Normaliter is het gebruikelijk als een woning een nieuwe huurder krijgt, dat hij wordt opgeknapt naar de huidige maatstaven. Dit is altijd een investering en kan soms behoorlijk in de papieren lopen. Doordat de huurder al op z’n plek zit, hoeft er dus geen investering gedaan te worden en kan dat op de langer termijn geschoven worden.