Gordijnen kopen? Hier moet je op letten

Gordijnen kopen is een leuke sport. Want je hebt enorm veel keuze uit materialen, kleuren en type gordijnen. Daarnaast kun je ook leuke optische effecten creëren, meer sfeer aanbrengen en gordijnen op verschillende manieren ophangen en bevestigen. Oké, nu denk je misschien dat we iets te rooskleurig schetsen en dat je niet van plan bent om uren te spenderen aan het uitzoeken van de juiste gordijnen. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Want met een beetje logisch nadenken en een persoonlijke smaak kom je al een heel eind. En dan geven wij in onze blog ook nog handige tips en trucs. Succes gegarandeerd!

Gordijnen kopen van verschillende materialen

Gordijnen worden van verschillende materialen gemaakt en de keuze die je maakt is slechts deels afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Je moet namelijk ook goed nadenken of het materiaal wel voor in jouw kamer geschikt is. Kies je voor een stof die veel licht doorlaat of kies je juist voor verduisterende gordijnen? Beiden varianten hebben voor- en nadelen, want je wilt bijvoorbeeld niet te vroeg wakker worden door lichtinval in de slaapkamer. Of dat je veel last hebt van reflecties in een monitor als je op de dag aan het werk bent. Verduisterende gordijnen kopen is dan een goede oplossing zijn met wel de kanttekening dat het dan wel erg donker wordt in huis.

Uiteenlopende kleuren; de keuze is reuze

Gordijnen bepalen voor een groot deel hoe de kamer eruit komt te zien en het is dus belangrijk om weloverwogen keuzes te maken. Je kunt wel gordijnen kopen in een kleur die je mooi vindt, maar je moet er ook rekening mee houden dat de gordijnen bij de meubels en de kleuren op vloer en de muren passen. Heb je een interieur vol met uitgesproken kleuren? Dan is het geen goed idee om gordijnen in een neutrale kleur te kopen. 

Gordijnen ophangen en bevestigen

Gordijnen kun je op verschillende manier ophangen en bevestigen. Het is afhankelijk van het materiaal van het gordijn en van welk effect je wilt creëren. Wil je dat de gordijnen alleen de ramen bedekken of wil je kamerhoge gordijnen plaatsen? Misschien wil je wel een gordijn op een elektrische rails of wil je een systeem waarmee je de gordijnen eenvoudig kunt afnemen. Bijvoorbeeld om ze te strijken en/of te wassen. De truc is om vooral pragmatisch te denken. Wat heb je nodig en welk systeem sluit hier het beste op aan. Twijfel je? Vraag dan zeker om advies aan een specialist. 

Gordijnen kopen? Laten inmeten!

Gordijnen kopen we niet dagelijks en als je niet handig bent met een rolmaat is het slim om het werk aan een expert over te laten. Een expert weet immers hoe die moet meten. Het laten inmeten geeft veel rust en je weet dan ook zeker dat je gordijnen op maat krijgt. Je kunt vaak een specialist tegen een kleine vergoeding uitnodigen om het werk te verrichten. Ben je wel heer en meester met een rolmaat of een meetlat? Dan kun je met de maten naar een winkel of online bij een aanbieder jouw bestelling plaatsen.