Een sfeerhaard zorgt voor heel wat extra sfeer in je woning 

Hoe je het ook draait of keert, de implementatie van een haard in je interieur zorgt er in de praktijk altijd voor heel wat extra sfeer en gezelligheid. Voor ontzettend veel woningen geldt evenwel dat ze niet langer een schoorsteen beschikken. Een standaard open haard in het interieur integreren is dan ook niet meer mogelijk. Dat was in eerste instantie best een groot probleem, maar daar is ondertussen uiteraard verandering in gekomen. Tegenwoordig kan je er dan ook voor kiezen om een zogenaamde sfeerhaard aan te schaffen. Een dergelijke haard vereist geen schoorsteen terwijl ze wel zorgt voor dezelfde voordelen als een klassieke open haard. Meer weten? Lees dan zeker verder! 

Wat is een sfeerhaard precies? 

Open haarden waren in het verleden lange tijd ontzettend populair. Ontzettend veel mensen maakten dan ook de bewuste keuze om deze in hun woonkamer te implementeren. Dit niet in het minst omdat ze daarmee eigenlijk twee vliegen in één klap sloegen. In eerste instantie konden ze bijvoorbeeld rekenen op heel wat extra gezelligheid. Dit uiteraard als gevolg van de fijne knisperende vlammen en vaak ook houtblokken. Daarnaast spreekt het voor zich dat er op deze manier ook wat extra warme in huis kon worden gecreëerd. Het voornaamste probleem had echter betrekking tot het feit dat lang niet iedereen een dergelijke open haard kon plaatsen. Bovendien was een dergelijke haard in de praktijk ook niet echt als zeer veilig te bestempelen, integendeel.  De keuze voor een sfeerhaard brengt dan ook heel wat verschillende extra voordelen met zich mee. 

In welke uitvoeringen bestaan de haarden?

Wanneer je van plan bent om over te gaan tot het aanschaffen van een sfeerhaard zal meteen duidelijk worden dat er op de markt menig aantal verschillende uitvoeringen zijn terug te vinden. De exemplaren waar je een keuze uit kan maken zijn dan ook de volgende:

  • Elektrische sfeerhaarden;
  • Gashaarden;
  • Sfeerhaarden met gel; 
  • Een sfeerhaard werkend met bio-ethanol;

De keuze die je uiteindelijk zal maken tussen de hierboven aangehaalde exemplaren zal vooral worden bepaald door jouw persoonlijke voorkeur. Dit gezegd hebbende kunnen we concluderen dat ontzettend veel mensen in de praktijk de voorkeur geven aan het aanschaffen van een elektrisch exemplaar. Dit omdat ze ook zonder verwarmingselement te verkrijgen is. 

Hoeveel kosten de verschillende sfeerhaarden precies?

Voordat je een bepaalde sfeerhaard gaat kopen zal je uiteraard een goed beeld willen hebben van de kosten die je zal moeten betalen voor de haard in kwestie. In de basis zal je kunnen vaststellen dat een elektrisch exemplaar doorgaans tot de voordeligste mogelijkheden op de markt behoort. Dat uiteraard samen met de zogenaamde gelhaarden. Voor beiden geldt dat ze al als eenvoudig exemplaar aangekocht kunnen worden voor een prijs vanaf ongeveer 200 euro. De duurste haarden op de markt zijn de zogenaamde gashaarden. Voor een dergelijk exemplaar betaal je al snel een prijskaartje van ongeveer 3500 euro. De prijs voor een haard werkend op bio-ethanol kan in de praktijk ongelofelijk sterk uiteenlopend zijn. Gaande van een bescheiden exemplaar van ongeveer 200 euro tot een prachtig design exemplaar van enkele duizenden euro’s.