4 tips om je tuin winterklaar te maken

De winter breekt weer aan en dat betekent dat het tijd is om je tuin klaar te maken voor de omstandigheden die daarbij horen. Door het juiste onderhoud te plegen nog voor de dagen écht koud worden, zorg je ervoor dat je in het voorjaar ook weer van een mooie tuin kunt genieten. In dit artikel neem ik je mee in vier werkzaamheden die je deze week nog uit kunt voeren.

Haal je spullen naar binnen

Sommige spullen kunnen nu eenmaal niet zo goed tegen de verschillende weersomstandigheden. Het is dan ook belangrijk dat je deze spullen beschermt voordat ze kapot gaan en je er in het voorjaar niks meer aan hebt. Denk er bijvoorbeeld aan om je tuinstoelen naar binnen te zetten, deze gebruik je in de winter hoogstwaarschijnlijk toch niet. Heb je binnen geen ruimte? Zorg er dan voor dat je de meubels bedekt met een tuinmeubelhoes of een afdekzeil. Ook eventuele accessoires kunnen nu naar binnen worden gehaald.

Verwijder nog eenmaal het onkruid

In de winter zal onkruid minder snel teruggroeien, waardoor je er dus ook minder last van hebt. Zo vlak voor de winter is het dan ook de tijd om nog één keer al het onkruid weg te halen. In oktober zijn er vaak nog wel een aantal dagen dat het nog aangenaam is om in de tuin bezig te zijn. Dit zijn dan ook de perfecte dagen om met een krabber het onkruid tussen de tegels weg te halen. Dit is even een werkje, maar dan kan de tuin er ook weer een hele winter tegen aan. 

Maak je planten en bomen klaar

Ook je planten en bomen kunnen wat extra zorg gebruiken voor de winter. Zo kunnen sommige bomen en planten nog een snoeibeurt gebruiken. In een snoeikalender kun je precies zien om welke bomen en planten het gaat en hoe je deze het beste kunt snoeien. Daarnaast kunnen sommige planten slecht omgaan met de kou in de winter. Het is daarom belangrijk dat deze planten en bomen beschermd worden tegen de kou. Hiervoor kun je een beschermhoes gebruiken die speciaal geschikt is voor planten en bomen. 

Maak je gazon winterklaar

Je gazon heeft het in de winter zwaar te verduren, zeker als het om een strenge winter gaat met sneeuw en vorst. Het is daarom belangrijk om je gazon daarop voor te bereiden. Dit kun je doen door het gras nog eenmaal te maaien rond eind oktober, overtollig blad te verwijderen en het gras goed bemesten. Ook in de winter is het belangrijk dat sneeuw en blad zo snel mogelijk wordt verwijderd van het gras. Hierdoor kan het blijven luchten en ademen en zal het mooier zijn als het voorjaar weer aanbreekt.